Geschiedenis van Mariposa

Mariposa 15 jaar Het plan om een toneelvereniging op te richten in Grubbenvorst sudderde al jaren in het hoofd van José Vercoulen en Francine Frencken. Druk bezig met andere zaken kwam het er maar niet van. Tot ze in januari 2003 een oproep deden aan de bevolking van Grubbenvorst die resulteerde in een oprichtingsvergadering. Er meldde zich zo'n vijftien mensen aan die al snel een enthousiaste groep vormde van niet alleen spelers maar ook medewerkers voor decorbouw, kostuums en grime. Een voorlopig bestuur ging aan de slag om zaken te regelen bij de notaris en de Kamer van Koophandel, en vier maanden later was toneelvereniging "Mariposa" een feit.

Mariposa

De vereniging moest natuurlijk ook een naam krijgen. Er werd gekozen voor "Mariposa", de Spaanse benaming voor "Vlinder". Het was de gelijkenis tussen het ontpoppen van een vlinder en de ontwikkeling van een toneelstuk die hun aansprak. Een vlinder groeit uit van een vormloze starre cocon tot een sierlijk levend wezen met prachtig gekleurde vleugels. Een toneelvereniging begint met een tekstboekje en een aantal spelers en na een periode van inspanningen valt er tenslotte een mooi resultaat op de planken te bewonderen.

Het begin

Eenmaal opgericht werden er verschillende commissies gevormd waaronder een leesgroep die de taak op zich nam een geschikt toneelstuk te zoeken. Omdat dit enige tijd vergde en de club graag al aan de slag wilde, werden de eerste bijeenkomsten ingevuld met "theatersport". Dit is improvisatie toneel waarbij groepjes acteurs om beurten de opdracht krijgen, voor de vuist weg korte stukjes te spelen. Deze speciale theatervorm zorgde niet alleen voor grote hilariteit maar verschafte tegelijkertijd inzicht in acteertechnieken. In 2005 brachten ze met veel succes hun eerste productie "De broelof van ut jaor" op de planken, waarna er nog vele volgden:

2005 Broëlof van ut jaor (Huwelijk van het jaar) van Norman Robbins en vertaald door Lies Sotthewes
2006 Camping Californië (En Route) van Yvonne Lem
2007 De koning en de koningin van Napels van Helmut Woudenberg
2008 De aardbei, toneelspel voor kinderen
2009 In bed met Dracula van Martin Downing en vertaald door Annemieke Smit
2009 Het afvalmonster, toneelspel voor kinderen, van Willyiam
2010 Het zevende gebod van Dario Fo
2011 Dèt van de sjoester (Haar van de Hakkenbar) van Paul J. Meijer
2012 Dwazen van Neil Simon
2012 De koningin en de laatste keer, twee eenakters van Cocky van Bokhoven
2014 Op de huid van Mirian Wijnen
2016 Onrös op Hoeve Rosa van Tanja Vastbinder en José Vercoulen
2017 Truuk naor de Toekôms (Terug naar de toekomst) van Aris Bremer
2018 Trammelant op en toasje kaviaar van Tanja Kersten-Vastbinder